“... civiel recht vereist 20 jaar archivering, ongeacht de archiefwet...” Uhh...

Volgende Verslag../9/22_ABNAMRO.html../9/22_ABNAMRO.htmlshapeimage_2_link_0

Kennis, op Heterdaad op (digitaal) papier gezet: een sfeerverslag van de sessies. Meer inhoud staat in de presentaties.

Aankondigingen

Nieuwtjes../../../../Nieuwtjes/Nieuwtjes.html../../../../Nieuwtjes/Nieuwtjes.htmlshapeimage_5_link_0
Heterdaad- en Graafsessies../../../../KC_mini-sites/KC_mini-sites.html../../../../Aankondigingen/Aankondigingen.htmlshapeimage_6_link_0
Mens achter de Tijger../../../../Mens_achter_de_Tijger/Mens_achter_de_Tijger.html../../../../Mens_achter_de_Tijger/Mens_achter_de_Tijger.htmlshapeimage_7_link_0
Tijgernootjes../../../../Tijgernootjes/Tijgernootjes.html../../../../Tijgernootjes/Tijgernootjes.htmlshapeimage_8_link_0
Kenniscentrum../../../../KC_Kenniscentrum.html../../../../KC_Kenniscentrum.htmlshapeimage_9_link_0
Nieuwsbrief../../../../NIEUWSBRIEF.html../../../../NIEUWSBRIEF.htmlshapeimage_10_link_0
 Digitale Spin
- Nieuws en Tijgernootjes -../../../../NIEUWSBRIEF.html
“In elke Papieren Tijger huist een Digitale Spin.”../../../../Tijgernootjes/Artikelen/2009/6/11_Digitale_Spin.html
Nieuwsbrief../../../../NIEUWSBRIEF.html
zie ook foto’s en sheets
Verslag
Foto’s../../../../Fotos_Heterdaadsessies/Paginas/Stadsarchief_Amsterdam.html
Sheets../../../../Presentaties/Artikelen/2017/11/2_Stadsarchief_Amsterdam.html
Profiel../../../../Mens_achter_de_Tijger/Artikelen/2017/10/31_Bert_de_Vries.html
Nieuwtjes../../../../Nieuwtjes/Nieuwtjes.html
Program../../../../Aankondigingen/Artikelen/2017/10/31_Van_Strategie_tot_Kwaliteit_en_E-depot_tot_Linked_Data_%28Stadsarchief_Adam%29.html
sessie Stadsarchief A’dam../../../../KC_mini-sites/Artikelen/2017/9/15_Stadsarchief_Amsterdam.html
Aanmelden/Privacy../../../../Aanmelden.htmlhttp://www.papierentijger.net/PTN/Aanmelden.htmlshapeimage_24_link_0
Fotocredithttps://private-security.nl/handboeien-smal-gewricht
Nieuw GRATIS vakblad
Digitale Tijger Journal
Ziehier editie  Lente 2020http://www.papierentijger.net/netshop.html
Primeur! Nieuw GRATIS vakblad: Digitale Tijger Journal. Ziehier editie 1!http://www.papierentijger.net/netshop.htmlhttp://www.papierentijger.net/netshop.htmlshapeimage_28_link_0
Pensioengigant MN…  Uitgebreid verslag met sheets gereed: Heterdaad eDossier #Ihttp://www.papierentijger.net/netshop.htmlhttp://www.papierentijger.net/netshop.htmlshapeimage_29_link_0
 

.

 

Kennis, op Heterdaad gesnapt! Bijeenkomsten zonder hiëroglyfen. Constructief kritisch. Praktische eye-openers (met een knipoog ;-)


Nu toch op (digitaal) papier gezet: een sfeerverslag van de sessies. Meer inhoudelijke informatie staat in de presentaties en de cases.

Reactie? Commentaar?

Wat vind je van dit artikel?

Klik hier.

Of reageer op de LinkedIn groep van het Netwerk.

Verslag

Anneke Tijmensen

Simon Been


Let wel: Een verslag is een journalistiek product, niet een publicatie van de gastorganisatie zelf. Er kunnen dus fouten in staan, al vragen we de gastorganisatie wel om een review.

Scoremodel Digitale Duurzaamheid

met de scores van het Stadsarchief.

Klik voor vergroting.

Met dank aan Bert, Laura en team!

(Maatwerk Chocolatier A3 te Hattem)

Toekomstbeeld met 1 informatie-beheerlaag voor de gemeente. Klik voor vergroting.

Vier scenario’s voor de weg naar de toekomst. Klik voor vergroting.

Het keuzemodel. Klik voor vergroting.

De scenario’s nader bekeken. Klik voor vergroting.

De Italiaanse Zaal vol Tijgers, met in het midden Roger Vleugels.

Tips van Anneke:


TMLO staat voor het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid van informatie en de uitwisseling van informatie tussen overheden. Decentrale overheden wordt geadviseerd het TMLO op te nemen in hun referentiearchitectuur en de standaard te implementeren in hun informatiesystemen. 


De overheid legt informatie vast over de informatie die zij beheert. Dat noemen we metagegevens of metadata. Metadata zijn gegevens die context, inhoud, structuur en vorm van informatie en het beheer ervan door de tijd heen beschrijven.


Met behulp van het TMLO kunnen alle decentrale overheden hun informatie straks op dezelfde manier metadateren. Dat is een belangrijk hulpmiddel om informatieprocessen en –systemen op elkaar te laten aansluiten. Zo wordt gezorgd voor goede vindbaarheid en duurzame toegankelijkheid van de gemetadateerde informatie.


Het TMLO is samengesteld door KING en een groep deskundigen in opdracht van het programma Archief 2020. In de werkgroep waren zowel gemeenten als provincies en waterschappen vertegenwoordigd. De totstandkoming is afgestemd met IPO, UvW en VNG. Het TMLO is een herziene versie (1.1) van het eerder verschenen Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheid, dat is ontwikkeld door de Werkgroep Voorbereiding Implementie e-depot (WVI) van het Nationaal Archief en de Regionale Historische Centra in elke provincie.


Links:

https://archief2020.nl/nieuws/toepassingsprofiel-metadatering-lokale-overheden


https://archief2020.nl/metadatering/tmlo

Stad vol Data. Bijvoorbeeld de inslagen van explosieven in Amsterdam. Klik voor vergroting.

Of... je parkeerkans op bepaalde tijdstippen. Klik voor vergroting.

Hoe werkt velehanden?


Dat zien we op de site zelf. Bijvoorbeeld dat een scan van waaruit gegevens moeten worden ingevoerd meebeweegt met de in te voeren gegevens in het invoerveld. Je kunt selecteren op makkelijk of moeilijk, of bijvoorbeeld de plaats van een project. Elke scan wordt, bij indexeerwerk, aan twee verschillende vrijwilligers voorgelegd. Daarna wordt dit naast elkaar gelegd en voorgelegd aan een controleur, ook een vrijwilliger. De verschillen worden gehighlight en de controleur kan dan zeggen wat goed is. Er is dus een solide controle-mechanisme, vooral als je het vergelijkt met de vrijwilliger in huis die in zijn eentje dagenlang aan het invoeren is.


Na de controle worden de gegevens meteen getransporteerd en beschikbaar gesteld. In het gebruik worden eventuele achtergebleven fouten dan ook snel geconstateerd. Er is ook nog een rapportage-mechanisme voor bijvoorbeeld de controleur. Als hij of zij heel vaak dezelfde fout ziet, kan daar de aandacht nog op gevestigd worden. Bij fotoprojecten wordt er maar één keer ingevoerd en gecontroleerd, omdat deze wat subjectiever zijn en er dus sneller verschillen optreden.


Op de site zitten statistieken, bijvoorbeeld: hoe ver zijn we met het project, hoeveel is er vandaag ingevoerd, hoeveel gecontroleerd, de top 3 van invoerders. Het is géén competitie, het is meer bedoeld als een soort overzicht van de gezamenlijke prestatie. Er wordt dan ook liever iets gevierd zoals: ‘er zijn nu 100.000 scans gedaan’, ‘we zijn op de helft’. Vaak wordt er dan ook een feestje of uitje georganiseerd, als bedankje voor de betrokkenheid.


Soms is er wel een beloning, bijvoorbeeld ‘wie de 50.000e scan heeft ingevoerd krijgt een boek thuisgestuurd’. Er is altijd een feestje als een project klaar is. Zo kunnen mensen die dat leuk vinden en aan hetzelfde project gewerkt hebben, maar elkaar nog nooit gezien hebben, elkaar ook ontmoeten.

Voor de liefhebber. Er is wat af-vernietigd. In paragraaf 3.3 bijvoorbeeld. Klik voor het document.

“Ik heb twee plenaire inleidingen gehoord, maar na het tellen van de 7e wetsovertreding ben ik gestopt met turven. Ik schrik me te pletter over wat er in de archiefwereld rondgaat.”

Wat een project! Klik voor vergroting.

Wat er zoal gescand wordt.

Meten doet weten: audits. Klik voor vergroting.

Hoe doe je dat? Klik voor vergroting.

Het Stadsarchief heeft veel geleerd. Klik voor vergroting.

En automatisering. Klik voor vergroting.