Zonder LEF...
geen kennisontwikkeling!
Zonder LEF...
geen kennisontwikkeling!
Tips
Innovatieve kennisontwikkeling: LEF Future Center (RWS)
Wat doe je als organisatie als je voortdurend innovatieve oplossingen moet bedenken voor grootschalige vraagstukken? Dan ontwikkel je een omgeving die je snel ‘out of the box’ haalt en stimuleert om anders te denken. Dat is nog eens een actieve vorm van kennismanagement!
Rijkswaterstaat deed dat al in 2008. Het resultaat is het LEF Future Center: 100% gericht op het doorbreken van patronen tijdens speciaal daarvoor ingerichte sessies. In een inspirerende en procesondersteunende omgeving, die gestoeld is op neurologische en psychologische wetenschap.
Rijkswaterstaat is met zijn 9000 ambtenaren betrokken bij alle vraagstukken die een raakvlak hebben met water, wegen en waterwegen. Dat zijn er nogal wat. Jaarlijks nemen dan ook zo’n 10.000 mensen van binnen en buiten Rijkswaterstaat deel aan ruim 350 LEF-sessies.
De sessies hebben tot doel nieuwe denk- en gedragspatronen te creëren bij de deelnemers, vooral waar het proces stagneert of er grote veranderingen plaats moeten vinden. De ruimtes van LEF zijn helemaal ingericht op het stimuleren en ondersteunen van dergelijke innovatieve processen en oplossingen. De aanpak is gebaseerd op moderne breininzichten uit de cognitieve psychologische en neurologische wetenschap en maakt gericht gebruik van speciaal gecreëerde ‘sferen’, aan de hand van (wand)projecties, meubilair, kleur, geur, beeld en geluid.
Opmerkelijk is dat deze aanpak bijna complementair is aan die van ING Innovative Learning (Mireille Jansma en Jurgen Egges), met Challenging Minds, CoachingOurselves en Kennis Café’s. Die internationaal vermaarde benadering die we in 2011 meemaakten, hanteert ook afwijkende werkvormen, maar past niet zozeer de fysieke ruimte aan, maar focust op sociaal en informeel leren.
De ruimtes van LEF zijn op diverse manieren in te richten. Afhankelijk van de sessie en het doel wordt gebruik gemaakt van licht, beeld en verschillende opstellingen van het meubilair.
Waarom?
Maar waarom al deze grollen en trucjes toepassen? Wat blijkt: in heel veel (werk)situaties reageren we onbewust op bijvoorbeeld collega’s en partners. Met de automatische piloot aan (of in LEF-speak: ons ‘reptielenbrein’, je evolutionair oudste stukje hersenen). En daardoor zijn we soms niet in staat om de oplossing te zien voor bepaalde problemen, vragen, uitdagingen.
In LEF worden deze routines doorbroken door de inzet van verschillende werksferen en professionele begeleiding. Een sessie bij LEF is dan ook met niets anders te vergelijken. Deelnemers leggen mentaal routes af die ze bij aanvang niet voor mogelijk hadden gehouden. Ze verwerven nieuwe inzichten. En waar het natuurlijk allemaal om draait: ze ontdekken nieuwe wegen om hun probleem op te lossen, hun doel te bereiken, een verandering te realiseren.
En zo ontstaat er in de sessies een symbiose tussen vier belangrijke aspecten: de vraag, de groep, de facilitator met zijn/haar werkvorm en de fysieke omgeving die speciaal ter ondersteuning van het proces wordt ingericht.
Bronnen voor nadere informatie
De bovenstaande tekst is gebaseerd op de site van RWS, maar er is nog veel meer informatie over LEF voorhanden. Bijvoorbeeld op deze pagina’s.
Een korte introductie zie je hier. En voor een paar prachtige foto’s moet je vooral op de site van de architecten (Kossmann De Jong) kijken.
Een boeiende toepassing staat hier: een aanpak om de impact op het gebied van duurzaamheid te vergroten en zichtbaar te maken.
En dan zijn er nog een paar boeiende filmpjes uit de praktijk:
Rondleiding door LEF
Op dinsdagmiddag 28 mei 2013 is er een Heterdaadsessie van het Papieren Tijger Netwerk bij Rijkswaterstaat en gaan deelnemers LEF hoogstpersoonlijk zelf beleven. We zijn dan in goede handen: Cees Plug, directeur van het LEF, geeft ons een rondleiding door het LEF Future Center.
Wil je dit ook meemaken? Deelname is nog mogelijk. Zie hier voor nadere details.
dinsdag 9 april 2013
Een Papieren Tijger is...
... een klantgerichte professional rond document en kennis: iemand met oog voor visie en beleid, die zijn oor te luisteren legt bij anderen en zijn tanden zet in nieuwe dienstverlening!
Het Papieren Tijger Netwerk telt ruim 400 eigenzinnige Document-, Kennis- en Contentprofessionals met als missie: elkaar scherp houden met een knipoog; stimuleren van een persoonlijke visie en rol in het intranet- en content management-tijdperk.
Het Netwerk bevordert kennisdeling door bijeenkomsten (o.a. Heterdaadsessies), cursussen, het Kenniscentrum en andere vormen van netwerken. En natuurlijk deze Nieuwsbrief...
Join de Group ‘Papieren Tijger Netwerk’ op LinkedIn!
Tijdens de Heterdaadsessie bij Rijkswaterstaat op 28 mei 2013 staat centraal:
Digitaal Archief, Digitale Bibliotheek, Digitale Ambtenaren....
Er zijn diverse onderliggende items zoals SharePoint, metadatering en Digitaal portaal.
Hieronder het item: Innovatieve kennisontwikkeling. Zie ook hier.
index Kenniscentrum
๏Aanpak: succes (DOK)
๏Aanpak: verleiden (DNB)
๏Actualiteitsmonitoring (Den Haag)
๏Afdelingsnaam (CBS)
๏Archiveren anno 2011 (TU)
๏Attendering (ING)
๏Bibliotheekrobot Randtriever (Erasmus)
๏Challenging Minds (ING)
๏Channelmanagement (UWV)
๏CoachingOurselves (ING)
๏Competenties (DNB)
๏Contentmanagement (CBS)
๏Corporate DMS/eDocs (Den Haag)
๏Data Archivering (TU)
๏Dienstverleningsovereenkomst (KIT)
๏Digibib en Social Media (RWS)
๏Digital Natives (CBS)
๏Digitale Innovatie (KIT)
๏Digitaliseren op verzoek (Den Haag)
๏Digitalisering tabellen (CBS)
๏DIV (KdK)
๏DIV Beleid: Strategisch Kader (Ymere)
๏DIV-Beleid: Wet en Techniek (Ymere)
๏DIV in de Cloud (PWN)
๏DMS: SharePoint (AFM)
๏Documentbeheer in de Cloud (PWN)
๏Dossiers (CBS)
๏Elektronisch Archief/Dossier (UWV)
๏Erfgoed uitdragen (KIT)
๏Games (DOK)
๏Het Nieuwe Werken (Ymere)
๏Het Nieuwe Werken Context (Ymere)
๏HNW volgens Yahoo! (RWS)
๏Impact Monitoring (Erasmus)
๏Informatieplattegrond (AFM)
๏Inputmanagement (UWV)
๏Interne Marketing (TU)
๏iPhone (UMCG)
๏Kennis Café (ING, TU, Deltares)
๏Kenniscockpit (UMCG)
๏Kwaliteits Award (AFM)
๏LinkedIn (UMCG)
๏Van LiveLink naar SharePoint (AFM)
๏Metadatering modellen (RWS)
๏Mobiel DMS (Den Haag)
๏Multitouch (DOK)
๏Netvibes (DOK, UMCG)
๏Nieuwe media (ING)
๏Open source kennisbronnen (ING)
๏Open Acces/Repositories (Erasmus)
๏Outputmanagement (UWV)
๏Overleven in zwaar weer (KIT)
๏Portal/zoekmachine (CBS)
๏Post na evacuatie (RWS)
๏Projectarchivering (RWS)
๏Records Continuüm (Den Haag)
๏Repositories/Open Acces (Erasmus)
๏Research Data Management (Erasmus)
๏RMA: SharePoint (AFM)
๏Second Life (UMCG)
๏SharePoint 2010 (Ymere)
๏SharePoint & Archivering (TU)
๏Social Media (AFM)
๏Stukkenstroom (KdK)
๏Substitutie (RWS)
๏Taxonomie (CBS)
๏Tools (UMCG)
๏Transformatie (CBS)
๏User Experience (DOK)
๏Verandermanagement (AFM)
๏Visie & Beleid (UWV)
๏Vraag en Aanbod (Deltares)
๏Web 2.0 (TU)
๏Werkvormen (Deltares)